ÇUKUROVA BÖLGESİ’NDEKİ ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENME OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Hayri Levent Yılmaz, Turan Derme, Dinçer Yıldızdaş, Emre Alhan
ÖZET
Amaç: Çukurova Bölgesinde zehirlenme tanısı ile izlenen hastaların epidemiyolojik özellikleri, seyri ve hekimlerin tedavi tercihlerini değerlendirmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır.
Materyal ve Metot: 1997-2001 yılları arasında, 0-14 yaş grubunda, çocuk acil polikliniğine getirilen zehirlenme olguları geriye dönük olarak incelendi. Zehirlenme olguları hakkındaki bilgiler acil hasta kayıt formları ve hasta dosyalarından elde edilmiştir. Yapılan çalışmada olguların demografik yapısı, zehirlenme şekli ve nedenleri, zehirlenmeye yol açan etkenler, yapılan tedavi ve sonuçları incelenmiştir.
Bulgular: Beş yıllık süre içerisinde 486 zehirlenme olgusu (250 erkek, 236 kız) acile başvurdu. Olguların çoğunluğu kaza sonucu (% 89,3) olup, en sık 1-3 yaşları arasında görülmüştür. Özkıyım girişimi nedeniyle olan zehirlenmelerin ise en sık 11-14 yaşları arasında (%28,9) ve kızlarda 3,5 kat daha sık görüldüğü saptandı. Zehirlenme etkenleri sırasıyla ilaçlar (% 42,6), hayvan-böcek sokmaları (% 11,1), insektisit-tarım ilaçları (% 10,3), kostik maddeler (% 8,6) olarak saptandı. İlaçlar arasında en çok merkezi sinir sistemi ilaçları, bunlar arasında ise en sık % 32,8 ile amitriptilin kullanılmıştı. Olguların % 99,6’sı tam iyileşme gösterirken, yılan ve akrep sokması nedeniyle 2 olgu (% 0,4) ölümle sonuçlanmıştır.
Sonuç: Çocukluk çağı zehirlenmeleri en sık ilaçlarla, kaza nedeniyle ve ağız yoluyla alınarak olmaktadır. Bu durum; ilaçların reçetesiz satılmaması, güvenli kapakların kullanılması, çocukların ulaşamayacağı ve kilitli yerlerde saklanması ve aile eğitimi gibi basit önlemlerin zehirlenmeleri büyük bir oranda önleyebileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, epidemiyoloji, zehirlenmeler Nobel Med 2009; 5(2): 35-44
EVALUATION OF CHILDHOOD POISONINGS IN ÇUKUROVA REGION
ABSTRACT
Subject: The aim of this study was to clarify to determine the causes of childhood poisonings by time on account of socioeconomic and cultural alterations in Çukurova region and to steadily attain the data for treatment and prevention.
Methods: This study was composed of poisoning cases attending to pediatric emergency medicine room from 1997 to 2001 with ages between 0-14 years old. The data about poisoning cases were extracted from patients’ medical records in emergency room. In the study demographics of cases, the route and reason of poisonings and materials causing poisonings were evaluated.
Findings: In 5 years period totally 486 patients, 250 boys and 236 girls, were admitted to pediatric emergency room. Most of the poisoning cases were due to an accident (89,3%), and they were between 1-3 years old. Suicide attempts had the highest ratio in cases over 10 years age, and were more common in girls. The causes of poisoning were found to be drugs (42,6%), animal-insect bites (11,1%), insectisides-farming disinfectants (10,3%) and costic substances (8,6%). Most cases with drug poisonings were caused by CNS drugs, especially amitriptiline (32,8%). In all poisoning cases, 99,6% of cases have recovered completely but two cases (snake and scorpion envenomation) died (0,4%).
Result: The majority of poisonings in the childhood period happen due toaccidental ingestion of drugs. This condition shows us that simple precautions like family education, keeping drugs unreachable for children, unavailability of drugs without prescription and child-resistant package may prevent most of the poisonings.
Keywords: Childhood, epidemiology, poisoning Nobel Med 2009; 5(2): 35-44
Click here to view the full-text article in PDF format.