COULD APOMORPHINE BE AN EFFECTIVE TREATMENT OPTION FOR REFRACTORY TREMOR IN PARKINSON’S DISEASE? A PILOT STUDY
Nilgün Çınar, Şevki Şahin, Sibel Karşıdağ
ABSTRACT
Objective: We aimed to evaluate the extent of the clinical efficacy of intermittent subcutaneous apomorphine in addition to oral treatment in patients with Idiopathic Parkinson’s Disease experiencing serious, refractory tremor despite the use of optimal oral dopaminergic medication.
Treatment response was assessed with the motor section of the Unified Parkinson’s Disease rating scale (UPDRS). Tremor, rigidity and bradykinesia were scored by using specific items of the UPDRS.
Material and Method: The study group included 13 consecutive patients with Parkinson’s disease who have refractory tremor. Increasing doses of 1 mg, 2 mg, 4 mg subcutaneous apomorphine were used; peak improvement dose and UPDRS scores were determined after 30 minutes. The patients have used oral dopaminergic treatment plus subcutaneous apomorhine and they have been followed on weekly phone calls. The completion of the study was defined as the end of the 1st month. Finally, the UPDRS motor scores of the patients were compared to the basal scores.
Results: Three patients dropped out due to side effects. The average reduction rate of total UPDRS, tremor, bradykinesia and rigidity scores were found as 20.6%, 38.5%, 30.1% and 16.6% respectively. At the end of the first month, tremor, bradykinesia and rigidity scores were statistically improved in comparison to those of the baseline.
Conclusion: Subcutaneous apomorphine combined to oral dopaminergic medications may provide effective relief in serious and refractory rest tremor as well as bradykinesia and rigidity in selected Parkinson patients.
Keywords: Parkinson’s disease, subcutaneous apomorphine, refractory tremor Nobel Med 2013; 9(2): 100-103
APOMORFİN PARKİNSON HASTALIĞINDAKİ DİRENÇLİ TREMOR İÇİN ETKİLİ BİR TEDAVİ SEÇENEĞİ OLABİLİR Mİ? PİLOT ÇALIŞMA
ÖZET
Amaç: Optimal oral dopaminerjik tedavi kullanımına rağmen ciddi, tedaviye dirençli tremoru olan idiyopatik Parkinson hastalarında, oral tedaviye ek olarak aralıklı subkutan apomorfin kullanımının klinik etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Tedavi yanıtı birleşik Parkinson hastalığı değerlendirme ölçeği (BPHDÖ) motor bölümü ile değerlendirildi. Tremor, rijidite ve bradikinezi BPHDÖ’nin ilgili maddeleri kullanılarak puanlandı.
Materyal ve Metod: Çalışma grubu ardışık refrakter tremoru olan 13 Parkinson hastasını içermekteydi. Artan dozlarda 1 mg, 2 mg ve 4 mg subkutan apomorfin uygulandı. BPHDÖ puanları ve apomorfin tepe dozu 30 dakika sonra değerlendirildi. Hastalar oral dopaminerjik tedaviye ek olarak subkutan apomorfin kullandı ve hastalar haftalık telefon görüşmeleri ile takip edildi. Çalışmanın sonlanım noktası 1. ayın sonu olarak belirlendi. Sonunda, hastaların BPHDÖ motor puanları ilk puanları ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Üç hasta yan etkiler nedeni ile çalışmadan ayrıldı. Toplam BPHDÖ, tremor, bradikinezi ve rijidite puanlarının ortalama düşüş oranı ise sırasıyla %20,6, %38,5, %30,1 ve %16,6 olarak bulundu. Birinci ayın sonunda, tremor, bradikinezi ve rijidite puanları ilk puanlara göre istatistiksel olarak düzelmişti.
Sonuç: Oral dopaminerjik tedaviye ek olarak verilen subkutan apomorfin ciddi ve refrakter istirahat tremoru ile birlikte bradikinezi ve rijiditesi olan seçilmiş Parkinson hastalarında rahatlama sağlayabilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, subkutan apomorfin, refrakter tremor Nobel Med 2013; 9(2): 100-103
Click here to view the full-text article in PDF format.