GÜNÜBİRLİK ANOREKTAL CERRAHİ OLGULARINDA SELEKTİF SPİNAL ANESTEZİ İLE MONİTORİZE ANESTEZİ BAKIMI ALTINDA UYGULANAN LOKAL İNFİLTRASYON ANESTEZİSİ YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ateş Duman, Seza Apilioğulları, Ahmet Tekin, Said Bodur
ÖZET
Amaç: Prospektif, randomize, çalışmamızda günübirlik anorektal cerrahi uygulanacak hastalar için selektif spinal anestezi (SSA) ve monitorize anestezi bakımı (MAB) altında uygulanan lokal infiltrasyon anestezisi tekniklerini, hasta ve cerrah memnuniyeti, ambulasyon zamanı (AZ) ve hastaneden çıkışa hazır (ÇH) olma süreleri açısından karşılaştırmayı amaçladık.
Materyal ve Metod: Grup I’de (n=30) hastalara oturur pozisyonda 2,5 mg %0,5’lik hiperbarik bupivakain kullanılarak oturur pozisyonda spinal anestezi uygulandı. Grup II’de (n=30) ise sedasyon amacıyle, 0,25mg.kg-1 ketamini takiben 1-2mg.kg-1propofol intravenöz uygulandı. Litotomi pozisyonuna getirilen hastalara 5 mL, %0,5 izobarik bupivakain ve 5 mL %2 prilokainden oluşan lokal anestezik karışımı cerrah tarafından infiltrasyon tekniği ile uygulandı. Hasta ve cerrah memnuniyeti, AZ, ÇH süreleri istatistiksel olarak kıyaslandı.
Bulgular: Grup I’de AZ ve ÇH olma zamanı ortalama 38 dk ve 45 dk iken Grup II’de sırasıyla 43 dk ve 57 dk idi (p<0,05). Cerrah memnuniyeti açısından gruplar arasında fark bulunmazken hasta memnuniyeti Grup I’de anlamlı olarak daha iyi bulundu (p<0,05).
Sonuç: Selektif spinal anestezi yöntemi, monitorize anestezi bakımı altında yapılan lokal anestezi yöntemi ile kıyaslandığında, hasta memnuniyeti daha yüksek ve ambulasyon zamanı ve hastaneden çıkışa hazır olma süresi de daha kısadır.
Anahtar Kelimeler: Anorektal cerrahi, monitorize anestezi bakımı, selektif spinal anestezi. Nobel Med 2011; 7(2): 61-66
COMPARISON OF SELECTIVE SPINAL ANESTHESIA AND LOCAL INFILTRATION ANESTHESIA UNDER MONITORED ANESTHESIA CARE TECHNIQUES IN PATIENTS UNDERGOING ANORECTAL DAY SURGERY
ABSTRACT
Objective: In this prospective, randomized study, we aimed to compare the two techniques that we employ routinely in our clinic; selective spinal anesthesia (SSA) and local infiltration anesthesia under monitored anesthesia care (MAC) in terms of patient and surgeon satisfaction, time for ambulation (AT), time to be ready for discharge (RD) .
Material and Method: In group I (n=30), spinal anesthesia was achieved with 2.5 mg 0.5% hyperbaric bupivacaine in the sitting position. In group II (n=30), 0.25 mg.kg-1 of ketamine followed by 1-2mg.kg-1of propofol were administered intravenously for sedation. Local infiltration anesthesia consisting of 5ml of 0.5% isobaric bupivacaine and 5ml of 2% prilocaine. Patient and surgeon satisfaction, AT, RD and side effects were compared.
Results: The mean AT and RD were 38 min and 45 min respectively in group I and, 43 min and 57 min respectively in group II (p<0.05).
While the groups were similar in terms of surgeon satisfaction, patient satisfaction was better in group I (p<0.05).
Conclusion: When compared to local infiltration anesthesia under MCA, SSA technique provides better patient satisfaction together with shorter AT and RD times.
Keywords: Anorectal surgery, monitorized anesthesia care, selective spinal anesthesia. Nobel Med 2011; 7(2): 61-66
Click here to view the full-text article in PDF format.