THE EFFECTIVENESS OF PREGNANCY REHABILITATION: EFFECTS ON LOW BACK PAIN AND CALF CRAMPS DURING PREGNANCY AND PREGNANCY OUTCOME
Esra Arıkan Beyaz, Emel Özcan, Ayşegül Ketenci, Mehmet Murat Beyaz
ABSTRACT
Objective: Our purpose was to investigate the effects of our pregnancy rehabilitation program on pregnancy outcome, experience of labor and delivery of the mothers, low back pain and leg cramps experienced during pregnancy.
Material and Method: We designed a clinical controlled trial. We prepared a pregnancy rehabilitation program that consists of counseling on pregnancy physiology and ergonomics, nutrition and preparation for labor and delivery in addition to the exercises.
The exercise program was consisted of range of motion (ROM), stretching, posture, strengthening, breathing, Kegel’s, relaxation and aerobic exercises. According to American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) recommendations a total of 36 pregnant women were selected for this study. The pregnant women who could attend exercises three days a week constituted the exercise group (n=15), whereas those pregnants who could not participate in the exercises comprised the control group (n=21).
Results: Frequency and severity of low back pain and weight gain were found to be less in the exercise group compared to the control group. The exercises affected the experience of the labor and delivery of the mothers in a better way. The other pregnancy outcome parameters were found similar in both groups. No adverse effects in the exercise group were noted both for the babies and for the mothers.
Conclusion: Our pregnancy rehabilitation program seems to be safe for both pregnant women and their babies and to be effective for preventing low back pain and excessive weight gain during pregnancy. This program also seems to have positive effects on the experience of labor and delivery.
Keywords: Pregnancy, exercise, pregnancy outcome, education, rehabilitation. Nobel Med 2011; 7(2): 67-74
GEBELİK REHABİLİTASYONUNUN ETKİNLİĞİ: GEBELİK SIRASINDAKİ BEL AĞRISI VE BALDIR KRAMPLARINA VE GEBELİK SONUÇLARINA ETKİLERİ
ÖZET
Amaç: Gebelik rehabilitasyonu programımızın gebelik sonuçları, annelerin doğum ve travay deneyimi ile gebelik sırasındaki bel ağrısı ve baldır kramplarına etkisini araştırmayı amaçladık.
Materyal ve Metod: Klinik kontrollü bir çalışma tasarladık. Egzersizlere ilave olarak gebelik fizyolojisi, ergonomik eğitim, gebelikte beslenme ile doğum ve travay yardımı eğitiminden oluşan bir gebelik rehabilitasyonu programı hazırladık. Egzersiz programı range of motion (ROM), germe, postür, güçlendirme, solunum, Kegel, gevşeme ve aerobik egzersizler içermekte idi. Amerikan Obstetrik ve Jinekologlar Derneği (ACOG) önerilerine göre gebelikte egzersize herhangi bir kontrendikasyonu olmayan toplam 36 gebe seçildi. Haftada 3 gün egzersizlere devam edebilecek gebeler egzersiz (n=15), devam edemeyecek gebeler ise kontrol grubunu (n=21) oluşturdu.
Bulgular: Kontrol grubu ile kıyaslandığında egzersiz grubunda bel ağrısı sıklık ve ciddiyeti daha az, kilo alımı daha düşük olarak bulundu. Egzersizler annelerin doğum ve travay deneyimlerini olumlu etkiledi.
Diğer gebelik sonuçları her iki grupta benzer bulundu. Egzersiz grubunda anneler ve bebeklerinde herhangi bir yan etkiye rastlanmadı.
Sonuç: Gebelik rehabilitasyonu programımızın gebeler ve bebeklerinde güvenilir bulunup gebelikte bel ağrısından ve aşırı kilo alımından korunmada etkili olduğu; ayrıca doğum ve travay deneyimini olumlu etkilediği görüldü.
Anahtar Kelimeler: Gebelik, egzersiz, gebelik sonuçları, eğitim, rehabilitasyon. Nobel Med 2011; 7(2): 67-74
Click here to view the full-text article in PDF format.