ROLE OF IMPRESSION CYTOLOGY METHOD IN THE ASSESSMENT OF FOLLOW UP AND SEVERITY OF SYMPTOMS FOR ALLERGIC RHINITIS
Füruzan Döger, Hülya Eyigör, Didem Kozacı, Sema Başak
ABSTRACT
Objective: Impression cytology (IC) is an easily repeated technique for investigating several pathologies of conjunctiva and nasal mucosa. We aimed to find an easy reliable and objective method to evaluate severity of symptoms in allergic rhinitis. For this purpose we investigated usefulness of impression cytology as an diagnostic and follow up tool in patients with allergic rhinitis.
Material and Method: Thirty patients with allergic rhinitis were evaluated with both impression cytology and nasal biopsy. After medication, impression cytology and excisional biopsies were repeated, and results were compared.
Results: A correlation was observed between biopsy and impression cytology slides before (r=0.72, p=0.000) and after medication (r=0.66, p=0.000). Following the therapy, biopsy scores (z=-4.11, p=0.000) and impression cytology scores (z=-3.50, p=0.0005) were significantly lower than to the earlier scores of the same patients. But no correlation was observed between the severity of pre and post-treatment symptoms and IC and nasal biopsy scores (p>0.05).
Conclusion: The results of this study is compatible with the allergic rhinitis and it’s Impact on Asthma (ARIA) documentation on clinical evaluation of the severity of allergic rhinitis (AR) symptoms. However, in cases where optional nasal biopsy is considered, it shows that IC can be used reliably. Impression cytology is a quick, simple, painless, and noninvasive technique. It can be preferred to biopsy
Keywords: Allergic rhinitis, cytology, impression cytology, diagnosis. Nobel Med 2011; 7(3): 18-21
ALLERJİK RİNİTTE TAKİP VE SEMPTOM ŞİDDETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE İMPRESYON SİTOLOJİSİ METODU
ÖZET
Amaç: İmpresyon sitolojisi nazal mukoza ve konjunktiva patolojilerini araştırmada kolay tekrar edilebilen bir yöntemdir. Allerjik rinit semptomlarının şiddetini değerlendirmek için kolay, güvenilir ve objektif bir yöntem bulmayı amaçladık. Bu amaçla impresyon sitolojisinin allerjik rinitli hastalarda tanısal ve takip yöntemi olarak yararlılığını araştırdık.
Materyal ve Metod: Allerjik rinitli 30 hasta, hem impresyon sitolojisi hem de nasal biyopsi ile birlikte değerlendirildi. Tedaviden sonra impresyon sitolojisi ve eksizyonel biyopsiler tekrarlandı ve sonuçlar karşılaştırıldı.
Bulgular: Tedavi öncesi (r= 0,72, p= 0,000) ve sonrası (r= 0,66, p= 0,000) biyopsiler ve impresyon sitolojisi arasında korelasyon saptanmıştır. Tedavi sonrası, biyopsi skorları (z=-4,11, p=0,000) ve impresyon sitolojisi skorları (z=-3,50, p= 0,0005) aynı hastaların önceki skorlarına göre daha düşüktür. Fakat tedavi öncesi ile sonrası semptomların şiddetleri arasında ve impresyon sitolojisi ile biyopsiler arasında korelasyon saptanmadı (p>0,05).
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları allerjik rinit semptomlarının şiddetinin klinik olarak değerlendirmesi ilişkili alerjik rinitler ve astım üzerine etkisi (ARIA) dokümanları ile uyumludur. Nazal biyopsi düşünülen olgularda impresyon sitolojisi güvenle kullanılabilir. İmpresyon sitolojisi hızlı, basit, ağrısız ve invaziv olmayan bir yöntemdir. Bu teknik biyopsiye tercih edilebilir.
Anahtar Kelimeler: Allerjik rinit, sitoloji, impresyon sitolojisi, tanı Nobel Med 2011; 7(3): 18-21
Click here to view the full-text article in PDF format.