DİYARBAKIR’DA GÖRÜLEN MENİNGOKOKAL MENENJİT VAKALARI SONRASI NEISSERIA MENINGITIDIS TAŞIYICILIĞININ VE RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Neriman Şahiner, Efsun Akbaş, Selin Nar, Berrin Esen
ÖZET
Amaç: Neisseria meningitidis taşıyıcılığı toplumdaki bulaşmanın asıl sebebi olarak bilindiğinden, asemptomatik taşıyıcılık oranının belirlenmesi önemlidir. Bu araştırma, Diyarbakır’da iki aylık bir dönemde beklenenin üstünde meningokok menenjiti vakasının görülmesinin ardından planlanmış olup; vakalarla yakın teması olan bireylerde ve genel popülasyonda taşıyıcılık oranlarının belirlenmesi, izolatların tiplendirilmesi ve epidemiyolojik açıdan tartışılması amaçlanmıştır.
Ayrıca taşıyıcılığın yaş, cinsiyet, sigara içme, hane halkı sayısı gibi faktörler ile ilişkisi incelenmiştir.
Materyal ve Metod: Toplam 255 (yakın temaslı n=69; normal populasyon n=186) nazofarinks örneği toplanmış ve spesifik vasatlar kullanılarak kültürleri yapılmıştır.
Bulgular: İncelemeler sonucunda genel taşıyıcılık oranı %2,4 (6/255) bulunmuş; en yüksek oranın %3,4 ile 5-9 yaş grubuna ait olduğu görülmüştür. Taşıyıcılık oranları, çoğunluğu kemoprofilaksi almış olan temaslı grubunda %1,5 iken, normal populasyonda %2,7 olarak belirlenmiştir. Yakın temaslı olan gruptan izole edilen tek izolat, W135 olarak tiplendirilmiştir. Normal populasyonu temsil eden gruba ait beş izolatın biri X olarak tiplendirilmiş; dördü ise herhangi bir serogruba dahil edilememiştir.
Sonuç: N. meningitidis serogrup W135’in Suudi Arabistan’da 2000 ve 2001 Hac dönemlerinde görülen salgınlardan sorumlu olması ve 2004 yılında W135’in neden olduğu bir vakanın ülkemizde de saptanmış olması, bu patojenin önemini artırmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Neisseria meningitidis, W135, asemptomatik taşıyıcılık Nobel Med 2011; 7(3): 28-35
INVESTIGATION OF NEISSERIA MENINGITIDIS CARRIAGE AND ITS RISK FACTORS FOLLOWING A CLUSTER OF MENINGOCOCCAL DISEASE IN DIYARBAKIR
ABSTRACT
Objective: Because the Neisseria meningitidis carriage is known as a major cause of its transmission, determination of the asymptomatic carriage rate in community is important. This study was planned to verify the carriage rates in close contacts and in general population, typing isolates and discussing them in epidemiological manner following cases of meningococcal diseases over than estimated for the two months period in Diyarbakır. In addition, relationship between N. meningitidis carriage and the risk factors -e.g. age, sex, smoking, number of household members- was also investigated.
Material and Method: A total of 255 nasopharyngeal samples (close contacts n=69; normal population n=186) were collected and cultured onto specific media.
Results: General carriage rate was found to be 2.4% (6/255). The highest rate was seen in the 5-9 year age group as 3.4% (2/59). Carriage rate among close contacts most of whom taken chemoprophylaxis was 1.5% whereas the rate was calculated as 2.7% in normal population. Only one isolate, which is also single isolate from the group of close contacts, was serogrouped as W135. One of the isolates from five members in the representing group of normal population was defined as serogroup X while the remaining four could not be serogrouped.
Conclusion: Since N. meningitidis serogroup W135 was responsible from the epidemics during the Haj seasons in Saudi Arabia in 2000 and 2001, and a case caused by W135 was also reported in our country in 2004, increase in rate of carriage is important for this pathogen.
Keywords: Neisseria meningitidis, W135, asymptomatic carriage. Nobel Med 2011; 7(3): 28-35
Click here to view the full-text article in PDF format.