ADOLESANLARDA SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE DURUMU
Mehmet Akman, Sabah Tüzün, Pemra C. Ünalan
ÖZET
Amaç: Adolesanların sağlıklı beslenme konusundaki bilgi, tutum ve davranışları ile fiziksel aktivite durumlarını değerlendirmektir.
Materyal ve Metod: Bu tanımlayıcı çalışmaya İstanbul Üsküdar ilçesindeki bir devlet lisesinin 1. sınıf öğrencilerinden 357 kişi katılmıştır. Katılımcılara sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ile ilgili 21 soruluk bir anket uygulanmıştır. Besin piramidinde yer alan gruplardan en az üçünün sırasını doğru işaretleyenler bilgili, günlük diyetinde besin gruplarından en az üçünü doğru sırada tüketenler sağlıklı beslenme davranışına sahip olanlar olarak nitelendirilmişlerdir.
Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 15,34±0,63 olup %54,4’ü kızdır. %50,1’i her gün düzenli olarak kahvaltı yapmakta, %63,9’u günde en az bir öğün atlamakta, %49,7’si düzenli spor aktivitesine katılmaktadır. Besin piramidi konusunda katılımcıların %39,3’ü bilgiliyken, %23,3’ü sağlıklı beslenme davranışına sahiptir. Kızlar daha fazla sağlıklı beslenme davranışına sahipken, erkekler daha çok sportif faaliyette bulunmaktadırlar (p<0,05).
Sonuç: Çalışmamıza katılan adolesanların besin piramidi konusundaki bilgileri yetersizdir ve sağlıklı beslenmemektedirler. Bu konuda beslenme programları oluşturulması ve eğitim etkinliklerinin yapılmasına ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Adolesan sağlığı, besin piramidi, cinsiyet, beslenme alışkanlığı, egzersiz ve beslenme Nobel Med 2012; 8(1): 24-29
HEALTHY EATING PATTERNS AND PHYSICAL ACTIVITY STATUS OF ADOLESCENTS
ABSTRACT
Objective: To determine physical activity status and knowledge, attitude and behavior of adolescents regarding healthy eating.
Material and Method: 375 students, from the first year of a state high school in Uskudar, Istanbul, were enrolled in this descriptive study. Participants were filled in a questionnaire including 21 questions about nourishment and physical activity. Participants were considered as knowledgeable if they write 3 food groups in food pyramid in correct consuming order and as eating healthy if they declared to consume at least three food groups in correct order.
Results: Mean age of the participants was 15.34±0.63 and 54.4%were female. Among the participants, 50.1% have breakfast every day, %63.9 skips at least one meal a day, and 49.7%participates a sport activity regularly. %39.3 knows food pyramid and %23.3 eat healthy.
Girls eat significantly more healthier than boys and boys are more sportive than girls (p<0.05).
Conclusion: Knowledge about food pyramid of our participants was not adequate and they were not eating healthy. There is a need to implement educational healthy eating programs targeting adolescent age group.
Keywords: Adolescent health, food pyramid, gender, nutritional habits, exercise and nutrition Nobel Med 2012; 8(1): 24-29
Click here to view the full-text article in PDF format.