YENİDOĞAN SEPSİSİNİN TANISINDA C-REAKTİF PROTEİN İLE PROKALSİTONİN DEĞERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Sadık Topuz, Fahri Ovalı
ÖZET
Amaç: Yenidoğan sepsisinin tanısında yardımcı tanı yöntemi olarak, C-reaktif protein (CRP) ile prokalsitoninin (PCT) etkinliğini belirlemek.
Materyal ve Metod: Sepsis şüphesi olan ilk 28 gün içindeki bebeklerden, diğer hematolojik ve mikrobiyolojik incelemelere ilave olarak serumda CRP ve PCT tayinleri yapıldı. Hemokültürde üremesi olan ve klinik sepsis tanısı konan hastalar 1. grup, hemokültüründe üremesi olmayan hastalar 2. grup olarak incelendi. Tüm hastalarda, çalışmaya alındıktan sonraki 72. saatte CRP ve PCT düzeyleri tekrar belirlendi.
Bulgular: Çalışmaya toplam 88 yenidoğan alındı. Demografik özellikler açısından 1. ve 2. gruplar arasında fark yoktu. Sepsis tanısı konan olguların kan kültürlerinde 34 üreme saptandı. Bunların 11’inde metisiline dirençli koagülaz negatif stafilokok ve 7 tanesinde metisiline dirençli Staphylococcus aureus üredi. 1. gruptaki CRP düzeyleri, tedavi öncesi medyan 2,64 mg/dL iken, tedavi sonrası 0,7 mg/dL’ye inmişti. 1. gruptaki PCT düzeyleri ise tedavi öncesi medyan 4,21 mg/dL iken, tedavi sonrası 0,48 mg/dL’ye inmişti. İkinci gruptaki düzeyler, ilk değerlere kıyasla, 72. saatte daha düşük olmasına rağmen, her iki durumda da tanı için geçerli olan cut-off değerinin altında idi.
Sepsis tanısı için CRP’nin pozitif prediktif değeri %76,2, negatif prediktif değeri %80,4; PCT için ise, pozitif prediktif değeri %78,6, negatif prediktif değeri ise %91,3 olarak hesaplandı.
Sonuç: Yenidoğan sepsisinin tanısında, PCT en az CRP kadar değerli olan bir enfeksiyon belirtecidir. Tedavi ile PCT, CRP’den daha erken dönemde normalleşmektedir. Bu bulgular, literatürde yapılan diğer çalışmalar ile uyumludur.
Anahtar Kelimeler: Yenidoğan sepsisi, C-reaktif protein, prokalsitonin Nobel Med 2012; 8(1): 72-76
COMPARISON OF C-REACTIVE PROTEIN AND PROCALCITONIN IN THE DIAGNOSIS OF NEONATAL SEPSIS
ABSTRACT
Objective: To determine the effectiveness of C-reactive protein and procalcitonin (PCT) in the diagnosis of neonatal sepsis.
Material and Method: C reactive protein and procalcitonin levels were measured in babies in the first month of life, who had a suspicion of neonatal septicemia, in addition to other hematological and microbiological investigations. Babies whose blood cultures were positive or whose clinical signs were strongly suggestive of sepsis were classified as group 1 and babies whose blood cultures were negative were classified as group 2. In all patients, serum CRP and PCT levels were repeated after 72 hours.
Results: 88 newborns were included in the study. There were no demografically significant differences between two groups. In 34 babies, blood cultures were positive. Methicillin resistant coagulase negative staphylococci grew in 11 cases and methicillin resistant Staphylococcus aureus grew in 7 cases. In group 1, CRP levels were 2.64 mg/dL and 0.7 mg/dL (median) in the first and second measurements respectively. In this group, PCT levels were 4.21 mg/dL and 0.48 mg/dL (median) in the first and second measurements respectively. In group 2, CRP and PCT levels were below the cut-off values on both measurements, although the second measurements were significantly lower than the first measurements. For the diagnosis of sepsis, the positive predictive value of CRP was 76.2% and negative predictive value was 80.4%. The positive predictive value of PCT was 78.6% and negative predictive value was 91.3%.
Conclusion: In the diagnosis of neonatal sepsis, PCT is a marker as valuable as CRP. With treatment, PCT decreases more rapidly than CRP. These findings are compatible with other studies.
Keywords: Neonatal sepsis, C-reactive protein, procalcitonin. Nobel Med 2012; 8(1): 72-76
Click here to view the full-text article in PDF format.