REJYONAL İNTRAVENÖZ ANESTEZİ (RİVA)’DE ADJUVAN AJAN OLARAK DEKSMEDETOMİDİN VEYA NEOSTİGMİN
Ufuk Kuyrukluyıldız, Melek Güra Çelik, Emine Nursen Koltka, Ali Nadir Özçekiç, Serhan Sarar
ÖZET
Amaç: Çalışmada rejyonal intravenöz anestezi (RİVA) uygulamalarında; lidokaine deksmedetomidin veya neostigmin ilavesinin perioperatif anestezi ve analjezi kalitesi ile sedasyon ve hemodinami üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Materyal ve Metod: El cerrahisi uygulanacak 60 olgu rasgele üç gruba ayrıldı. RİVA grup K’de 3 mg kg-1 lidokain; grup D’de 3 mg kg-1 lidokain + 1 mcg kg-1 deksmedetomidin; Grup N’de 3 mg kg-1 lidokaine+0,5 mg neostigmin %0,9 NaCl ile 40 mL’ye tamamlanarak gerçekleştirildi. Duysal ve motor blok başlangıç zamanı ile geri dönüş zamanı, analjezi ve sedasyon düzeyleri ile hemodinamik veriler kaydedildi. Postoperatif Visual Analog Skala (VAS) > 4 olduğunda 75 mg intramusküler diklofenak sodyum uygulandı ve ilk ek analjezik gereksinim süresi kaydedildi.
Bulgular: Grup D’nin duysal ve motor blok başlangıç zamanı diğer iki gruptan daha kısa, duysal ve motor blok geri dönüş zamanı ise daha uzun bulundu (p<0,05). İlk analjezik gereksinim zamanı grup D’de diğer gruplardan, grup N’de ise grup K’den daha uzundu (p<0,05). Grup D’nin postoperatif VAS değerleri grup K ve grup N’den daha düşüktü (p<0,05). Grup D’nin postoperatif başlangıç, 5., 10., 30. dakika sedasyon düzeyleri diğer gruplardan daha yüksekti (p<0,05).
Sonuç: RİVA’da adjuvan ajan olarak neostigmin veya deksmedetomidin ilavesinin güvenle kullanılabileceği, ancak deksmedetomidin ile daha kaliteli ve konforlu anestezi ve daha uzun süreli analjezi elde edilebileceği kanısına varıldı.
Anahtar Kelimeler: Rejyonal intravenöz anestezi, lidokain, deksmedetomidin, neostigmin. Nobel Med 2012; 8(2): 102-106
DEXMEDETOMIDINE OR NEOSTIGMINE AS ADJUVANT AGENTS IN INTRAVENOUS REGIONAL ANESTHESIA (IVRA)
ABSTRACT
Objective: In this study we aimed to investigate the effects of the addition of dexmedetomidine or neostigmine to lidocaine in intravenous regional anasthesia (IVRA) on perioperative anesthesia, analgesia, quality, sedation and haemodynamics.
Material and Method: Sixty patients undergoing hand surgery were randomized into three groups. Group K: lidocaine 3 mg kg-1, group D: lidocaine 3 mg kg-1 + dexmedetomidine 1 mcg kg-1, group N: lidocaine 3 mg kg-1 + neostigmine 0.5 mg with an addition of NaCl 0.9% up to 40 ml. Onset and end of sensorial and motor block, analgesia and sedation scores and haemodynamic parameters were recorded. In the postoperative period diclofenac 75 mg intramuscular was administered when visual analogue scale (VAS) >4 and the time for analgesia request was noted.
Results: The onset of sensorial and motor block of group D was shorter than the other two groups (p<0.05) the end of the sensorial and motor block was also longer. The time for analgesia requirement was longer in group D than the other two and group N was longer than group K (p<0.05). The VAS scores were lower in group D (p<0.05). The sedation scores of group D was higher in 5th, 10th, 30th minutes compared to the other groups (p<0.05).
Conclusion: Dexmedetomidine and neostigmine can be safely used as adjuvant agents in IVRA, however, dexmedetomidine is advantageous compared to neostigmine in quality, comfort and duration of analgesia.
Keywords: Intravenous regional anasthesia, lidocaine, dexmedetomidine, neostigmine. Nobel Med 2012; 8(2): 102-106
Click here to view the full-text article in PDF format.