THE INHIBITORY EFFECT OF QUERCETIN ON LONG-TERM ALCOHOL CONSUMPTION-INDUCED PRO-MATRIX METALLOPROTEINASE-9 LEVELS IN PLASMA AND LIVER OF RATS
Ahmet Kahraman, Hamdullah Çakar, Tülay Köken
ABSTRACT
Objective: Long-term alcohol consumption has been suggested to have detrimental effects on liver, such as inflammation, fibrosis and oxidative injury. Matrix metalloproteinases (MMPs), non-invasive marker of fibrosis, play an important role in degradation of extracellular matrix proteins. Tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) is also a key proinflammatory cytokine that acts to provoke inflammation, proliferation, and tumorigenesis. Our objective was to investigate the inhibitory effects of quercetin, a polyphenol, on long-term ethanol consumption-induced levels of proMMP-9 (pMMP-9) and TNF-α.
Material and Method: Twenty eight rats were randomly divided into four groups: Control group (C), ethanol treatment group (EtOH) (1 ml/day, 80%, for 30 days, intragastrically (i.g.), quercetin treatment group (Q), (100 mg/kg-body wt. once in every three days, for 30 days) i.g. and ethanol plus quercetin treatment group (EtOH+Q) (1 ml/day, 80% of ethanol and 100 mg/kg-body wt. of quercetin once in every 3 days, for 30 days) i.g.
Results: Administration of ethanol for one mounth significantly increased the plasma aspartate aminotransferase (AST) activity, as a common biomarker for alcoholic injury (p<0.05). The plasma and liver pMMP-9 and liver TNF-α levels were significantly higher in ethanol group than control group (p<0.05, 0.05, 0.01; respectively). Quercetin treatment significantly decreased the plasma and liver pMMP and liver TNF-α levels-induced by ethanol, (p<0.05, 0.05, p<0.01; respectively). Furthermore, treatment of rats with quercetin prevented ethanol induced AST activity increases (p<0.01).
Conclusion: It seems reasonable to expect that administration of quercetin would relieve ethanol-induced hepatic tissue damage, and inflammation and provide a protective effect against liver fibrosis.
Keywords: pMMP-9, TNF-alpha, quercetin. Nobel Med 2012; 8(2): 111-115
SIÇANLARIN KARACİĞER VE PLAZMASINDA UZUN SÜRELİ ALKOL TÜKETİMİNİN İNDÜKLEDİĞİ PROMATRİKS METALLOPROTEİNAZ-9 SEVİYELERİ ÜZERİNDE QUERCETİNİN İNHİBİTÖR ETKİSİ
ÖZET
Amaç: Uzun süreli alkol tüketiminin karaciğer üzerinde inflamasyon, fibrozis ve oksidatif hasar gibi zararlı etkilere neden olduğu ileri sürülmektedir. Fibrozisin non-invaziv bir belirteci olan Matriks metalloproteinazlar (MMPs) ekstrasellüler matriks proteinlerinin yıkılmasında önemli bir rol oynarlar. Tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) da inflamasyon, proliferasyon ve tümörogenezisi provoke eden anahtar inflamatuvar bir sitokindir. Amacımız bir polifenol olan quercetin’in uzun süreli etanol kullanımının indüklediği proMMP-9 (pMMP-9) ve TNF-α seviyeleri üzerinde inhibitör etkisini araştırmaktır.
Materyal ve Metod: Yirmi sekiz sıçan rasgele 4 gruba ayrıldı: kontrol grubu (C), etanol verilen grup (EtOH) (1 ml/gün, 30 gün boyunca, %80 intragastrik olarak (i.g.); quercetin verilen grup (Q) (100 mg/kg rat, 3 günde 1 kez, 30 gün boyunca) i.g. ve etanol+quercetin verilen grup (EtOH+Q) (1 ml/gün, %80 etanol, 3 günde bir ve 100 mg quercetin/kg sıçan, 30 gün boyunca) i.g.
Bulgular: Etanol verilmesi alkolik hasarın genel bir biomarkerı olarak plazma AST aktivitesini artırdı (p<0,05). Etanol grubu plazma ve karaciğer pMMP ve karaciğer TNF-α seviyeleri kontrol gurubundan anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p<0,05, 0,05, 0,01). Quercetin verilmesi plazma ve karaciğer pMMP ve karaciğer TNF-α seviyelerini anlamlı olarak azalttı (p<0,05, 0,05, 0,01; sırasıyla). Ayrıca, sıçanlara quercetin verilmesi alkole bağımlı AST aktivitelerindeki artışa engel oldu (p<0,01).
Sonuç: Sonuç olarak, quercetin verilmesinin etanolun indüklediği hepatik doku hasarını ve inflamasyonu azaltmaya katkıda bulunabileceği ve karaciğer fibrozisine karşı koruyucu bir etki sağlayabileceği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: pMMP-9, TNF-alfa, quercetin. Nobel Med 2012; 8(2): 111-115
Click here to view the full-text article in PDF format.