NEUROLOGICAL DISORDERS COMBINED WITH AUTISM IN CHILDREN
Sema Saltık, Şaziye Senem Başgül
ABSTRACT
Objective: A total of 121 autistic children (male/female: 3.1/1) aged between 3-18 years were included in the study to investigate the characteristics of neurological disorders and some of their risk factors in autistic children.
Material and Method: Data on the sociodemographic features, developmental characteristics, and physical and neurological findings were noted for all patients diagnosed as autism according to Diagnostic and Statistical Manuel of Mental Disorders, 4th edition, text revision criteria. Results of cranial magnetic resonance imaging and sleep EEG records were re-evaluated. Groups then were organized according to the presence or absence of neurological disorder, of epilepsy and of cerebral palsy associating autism. Chi-square test was used for statistical comparisons among sub-groups.
Results: A total of 49 patients (40.4%) had a neurological involvement associating autism. Epilepsy was the most common condition with a 33% rate. Presence of consanguineous parents (32.5%; 16%) and delayed walking (32.5%; 12.3) was significantly higher in patients with seizures as compared to patients without seizures. A history of preterm delivery (46.2%), low birth weight (38.5%), natal and prenatal problems (53.8%), delayed walking (84,6%) and presence of gait problems (100%) were more common in autistics with cerebral palsy than those (7.5%; 7.4%; 18.5%; 11.1%; 12% respectively) in autistics without cerebral palsy. These findings were significant statistically. Epilepsy was significantly more common in cerebral palsy patients (53.8%) than those without cerebral palsy (23.1%) (p=0.01).
Conclusion: Neurological disorders are not unusual in autistic children. In case of autistic conditions with a history of low birth weight, prematurity, delayed walking and/or presence of gait difficulties a thorough neurological evaluation may give way for better measures of management and improve the quality of life.
Keywords: Autism, neurological disorders, childhood, epilepsy, EEG Nobel Med 2012; 8(3): 113-120
ÇOCUKLARDA OTİZME EŞLİK EDEN NÖROLOJİK SORUNLAR
ÖZET
Amaç: Çocuklarda otizmle birlikte görülebilen nörolojik sorunların özelliklerini ve risk faktörlerini araştırmak amacı ile 3-18 yaş arasındaki toplam 121 otistik çocuk çalışmaya alındı.
Materyal ve Metod: Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (gözden geçirilmiş) ölçütlerine göre otizm tanısı konan tüm hastalara ait sosyodemografik özellikler, yürüme yaşı, yürüme bozukluğu varlığı, varsa özellikleri, sözel iletişim şekli, fiziksel ve nörolojik muayene bulguları not edildi. Kraniyal manyetik rezonans ve EEG sonuçları değerlendirildi. Klinik ve laboratuvar sonuçları göz önüne alınarak, hastalar aşağıdaki nörolojik tanıların var olup olmamasına göre 2 gruba ayrıldı (bir nörolojik tanı, epileptik nöbet, serebral palsi). Hasta grupları bazı risk faktörleri açısından ki-kare testi kullanılarak, istatiksel olarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Çocukların 49’unda (%40,4) otizme eşlik eden bir nörolojik hastalık saptandı. Nöbet geçirme en sık (%33) nörolojik sorun olarak belirlendi. Nöbet geçirme hikayesi olan hastalar ile olmayan hastalar karşılaştırıldığında, akraba evliliği (%32,5; %16), yürümenin 18 aydan sonra başlaması (%32,5; %12,3), nöbet geçirme hikayesi olan olgularda istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Serebral palsisi olan otistik çocuklarda preterm (%46,2) ve düşük ağırlıklı doğum (%38,5), natal ve prenatal problem (%53,8), yürümenin 18 aydan sonra başlama (%84,6) hikayesi ve yürüme bozukluğu varlığı (%100) serebral palsisi olmayan çocuklara göre (sırayla %7,5; %7,4; %18,5; %11,1; %12) daha sık gözlendi. Bu durum istatiksel olarak anlamlı bulundu. Epilepsinin serebral palsili çocuklarda (%53,8) diğer çocuklara (%23,1) göre daha sık görüldüğü tespit edildi (p=0,01).
Sonuç: Otistik çocuklarda nörolojik sorunların görülmesi nadir değildir. Bu nedenle, düşük doğum ağırlığı ve premature doğum, epileptik nöbet hikayesi olan, geç yürüyen ve yürüme sorunları gözlenen otistik çocuklarda daha ayrıntılı nörolojik değerlendirme, bu çocuklarda uygun tedavi desteğini sağlayacağından yaşam kalitesini yükseltebilecektir.
Anahtar Kelimeler: Otizm, nörolojik bozukluklar, çocukluk çağı, epilepsi, EEG. Nobel Med 2012; 8(3): 113-120
Click here to view the full-text article in PDF format.