İL MERKEZİNDEKİ BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURANLARIN TARAMA TESTLERİ YAPTIRMA DURUMU VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ÇOK DEĞİŞKENLİ ANALİZİ
Mahmut Kılıç, Ayşegül Koç
ÖZET
Amaç: Bulaşıcı olmayan hastalıklar (NCDs) küresel olarak diğer tüm nedenlere göre daha fazla ölüme neden olmaktadır Araştırmanın amacı, birinci basamak sağlık kuruluşlarına (BBSK) başvuranların tarama testleri yaptırma durumunu ve bunları etkileyen faktörleri saptamaktır.
Materyal ve Metod: Bu bir kesitsel araştırmadır. Araştırma, Yozgat il merkezindeki BBSK’ye başvuran 18 yaş ve üzeri 1085 yetişkin arasında yapıldı. Veriler, görüşmeci aracılığıyla anket uygulanarak toplandı. Verilerin analizinde binary lojistik regresyon kullanıldı.
Bulgular: Araştırmaya katılanların %12’sinin kanser taraması amacıyla herhangi bir tetkik yaptırdığı, %22,1’inin iki yıl içinde genel sağlık kontrolü yaptırdığı, %85,9’unun iki yıl içinde kan basıncını (KB), %57,1’inin iki yıl içinde kan şekerini (KŞ) ve %55,9’unun beş yıl içinde kan kolesterolünü (KK) ölçtürdüğü saptanmıştır. Genel olarak tarama testleri yaptırmış olma olasılığı, kadınlarda, yaşı 40 ve daha büyük olanlarda, öğrenim durumu lise ve üzerinde olanlarda, ekonomik durumu orta ve iyi olanlarda daha yüksekti.
Sonuç: İl merkezindeki BBSK’ye başvuranlar, kanser taraması ve genel sağlık kontrolünü Türkiye geneline göre daha az sıklıkta yaptırırken, KB, KŞ ve KK gibi risk faktörlerini daha sık ölçtürmüştür. Sağlık kuruluşlarına başvuran yetişkinlerin genel sağlık kontrolünün ve kişisel özelliklerine göre gerekli tarama testlerinin yapılması ve bu testlerin yapılma sıklığı ile ilgili danışmanlık verilmesi önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Rutin tarama testleri, genel sağlık kontrollü, temel sağlık hizmetleri Nobel Med 2014; 10(1): 36-42
MULTIVARIATE ANALYSIS OF HAVING SCREENING TESTS AND FACTORS That AFFECT to attend THE PRIMARY HEALTH CARE institution at City
ABSTRACT
Objective: Noncommunicable diseases (NCDs) are the leading global causes of deaths, causing more deaths than all other causes combined. The aim of the study is to determine the rates of people having screening tests and affecting factors among the primary health care (PHC) applicants.
Material and Method: This is a cross-sectional study. This study was conducted in Yozgat province center, Turkey. The questionnaire form was applied to adults above 18 year of age (n=1085). All data were collected through the questionnaire by the interviewer. Binary logistic regression was used to analyze the data.
Results: Twelve percent of the participants had some kind of cancer screening tests, 22.1% of them had a general checkup in the last two years, 85.9% had a blood pressure (BP) check within two years, 57.1% had a blood glucose (BG) test within two years and 55.9% had blood cholesterol (BC) levels checked within five years. In general, certain groups were more likely to have screening tests, particularly women, patients older than 40, those with an education level inclusive of high school and over, and those with moderate or good economic status.
Conclusion: While the applicants of the PHC in the city center had less frequent cancer screening and general health checks than that of the average population, they had more frequent BP, BG and BC screening tests. It is recommended that screening tests should be done according to the personal characteristics of the patient and applicants should be consulted about the application frequency of these tests.
Keywords: Routine diagnostic tests, physical examinations, primary health care Nobel Med 2014; 10(1): 36-42
Click here to view the full-text article in PDF format.