PERİFERİK ARTER HASTALIĞINDA “YÜRÜME MESAFESİNİN AZALMASI ÖLÇEĞİ” GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI
Ayla Kara, Nilgün Özçakar, Mehtap Kartal
ÖZET
Amaç: Kırkbeş yaş ve üstü bireylerde “Ayak Bileği/Ön Kol İndeksi (ABİ)” ve short form (SF-36) ile Periferik Arter Hastalığı (PAH) ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesiyle “Yürüme Mesafesinin Azalması Ölçeği” (YMÖ) Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğinin belirlenmesidir.
Materyal ve Metot: Araştırma İzmir Balçova bölgesindeki bir aile sağlığı merkezine başvuran 283 gönüllü katılımcıyla yapılmıştır. Araştırmacı tarafından anamnez ve fizik muayene yöntemlerinin uygulanmasının ardından katılımcıların ABİ değerleri hesaplanmış ve PAH olup olmadığı belirlenerek SF-36 ölçeği ile yaşam kalitesi değerlendirilmiştir. Türkçe’ye uyarlanan “Yürüme Mesafesinin Azalması Ölçeği” (YMÖ) anketi 2-4 hafta ara ile iki kez uygulanarak test-tekrar test analizleri yapılmıştır. YMÖ ve SF-36 arasındaki ilişki geçerlik için hesaplanmış, iç tutarlılık için Cronbach’s Alfa hesaplanmıştır. Analizde SPSS 15.0 programı kullanılmış ve p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir.
Bulgular: Hastaların %11,7 (33)’sinde ABİ<0,90 olup PAH olarak değerlendirildi. YMÖ ve SF-36 karşılaştırıldığında fiziksel fonksiyon alt ölçeği ile güçlü; rol emosyonel alt ölçeği ile zayıf; diğer alt ölçekleri ile orta düzeyde ilişkili bulunmuştur. İç tutarlılık için belirlenen Cronbach’s Alfa YMÖ toplam skorda 0,882 idi.
Sonuç: Bu çalışma sonucunda YMÖ’nün Türkçe versiyonu periferik arter hastalarında yürüme fonksiyonda düşmenin değerlendirilmesi için geçerli, güvenilir klinik bir araç olarak bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Periferik arter hastalığı, ankle brakiyal indeks, yürüme mesafesinin azalması ölçeği, SF-36. Nobel Med 2016; 12(1): 67-73
PERIPHERAL ARTERY DISEASE RELIABILITY AND VALIDITY STUDY OF WALKING IMPAIRMENT QUESTIONNAIRE
ABSTRACT
Objective: To assess Peripheral Arterial Disease (PAD) with Ankle Brachial Index (ABI) and quality of life with the short form (SF-36) and determine the validity and reliability of Turkish “Walking Impairment Questionnaire” (WIQ),
Material and Method: Volunteered 283 participants at a family health center in Izmir Balçova participated in this research. Following the history and physical examination methods by the researcher; ABI values were calculated, determining whether peripheral arterial disease (PAD) and the quality of life were evaluated with scale of the SF-36. By applying WIQ, adapted to Turkish, questionnaire twice with an interval of 2-4 weeks, test-retest analyzes were conducted. And SF-36 was calculated for the relationship between WIQ validity, internal consistency, Cronbach's Alpha was calculated. SPSS 15.0 software was used for analysis and p<0.05 was considered significant.
Results: The 11.7% of the patients (33) is found ABI <0.90 is considered as PAD. WIQ compared with SF-36 physical function subscale the relationship was strong, the emotional subscale had weak role and the other subscales were moderately correlated. Cronbach's Alpha for internal consistency WIQ the total score was 0.882.
Conclusion: As a result of this study; Turkish version of WIQ was found to be a reliable, valid clinical tool for the assessment of the decrease in walking function of patients with peripheral arterial disease.
Keywords: Peripheral arterial disease, ankle brachial index, walking impairment questionnaire, short form-36. Nobel Med 2016; 12(1): 67-73
Click here to view the full-text article in PDF format.