ACİL SERVİSE BAŞVURAN TRAVMATİK İŞ KAZALARININ İNCELENMESİ
Murat Kalemoğlu, Özcan Keskin, İsmail Yıldırım, Dilaver Erşanlı
ÖZET
Amaç:
Bu çalışma savaş dışı zamanlarda askeri iş yeri kazalarını tanımlama ve çeşitli meslek kazalı travmalı hastaların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve metod:
Çalışmada hasta dosyaları, kaza kayıtları, adli raporlar ve hastane otomasyon sistemi verileri retrospektif olarak incelenmiştir. İş kazası geçiren kişiler yaş, cinsiyet, mortalite ve uygulanan tıbbi ya da cerrahi prosedürlere göre sınıflandırılmıştır.
Bulgular:
20012003 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Acil Servisine başvuran 115.196 hastanın 552sinde iş yeri kazası mevcuttur. Bunların 466sı erkek, 86sı kadındır. Yaş dağılımları 20 ile 49 arasında olup ortalama 25±3dür. En çok görülen iş kazası üst ekstremitelerin delici kesici, amputasyonlu yaralanmalarıdır. Bu yaralanmaları iş ocakları, demir atölyesi, silah bakımı, inşaat alanı, tatbikat ve eğitim alanları ile mutfaktaki rutin faaliyetler sonrası olanlar oluşturmuştur.
Sırasıyla izlenilen diğer kazalar, ağır cisim altında kalma, yüksekten düşme, trafik kazası, yanıklar, elektrik kazaları, toksik madde alımı ya da inhalasyonu ve silah kazalarıdır. Hastalardan 27si (%4,9) ölmüştür. Kazaların deneyimsizlik, eğitimsizlik, acelecilik ve umursamazlıktan kaynaklandığı tutulan kaza sonuç raporlarından anlaşılmıştır.
Sonuç:
Bu veriler askeri topluma hizmet veren bir hastane için çok önemlidir. Kazalara karşı düzenlenen ve ferdi olarak tebliğ edilen kaza ve emniyet talimatlarının, görsel olarak dizayn edilmesi yararlı olacaktır. Kazalara karşı koruyucu ve bilinçlendirici eğitimin ve yapılacak tatbikatların iş kazalarını azaltacağını düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: İş kazaları, işyeri kazaları, travma, kazalar, cerrahi Nobel Med 2006; 2(1): 21-23
ANALYSIS OF TRAUMATIC WORKPLACE INJURIES AT EMERGENCY SERVICES
ABSTRACT
Aims:
This study aims to define workplace accident in non-combat time at the military hospitals and determine of various occupational accident trauma patients.
Material and methods:
We conducted retrospective analysis of workplace accident patients according to causes and mortality rates of trauma in our hospital. We investigated data from forensic reports and patient computerized data system. Patients with occupational accident were recorded to a computer program according to age, sex, medical and surgical setting, underlying disease, and mortality rates.
Results:
Between years 2001 and 2003, 115196 patients were admitted to our hospital emergency service and 552 patients hospitalized who had a workplace accident. The age ranges (466 males, 86 females) were between 20 and 49 years (mean age: 25±3). The major causes of occupational injury was laceration, amputation and stab wound in the upper extremities which occur at the ammunition store, carpenter, ironmonger, constructions, butcher and kitchen. Other causes were as follows; crushing under the heavy material, falling down from height, traffic accidents, burning, weapon accidents, electrical shock, sea accidents and intake or inhale toxic substances. All patients had appropriate medical and surgical attention. A total of 27 patients (4.9%) died.
Conclusion:
These information should be considered with highest valuable degree of the emergency procedure for occupational injury in the military hospitals. Preventive measures should focus on workplace instructions for all important military functions and also on the prevention of accidents. Workplace accident rate will be reduced by education and using preventive precautions. Morbidity and mortality rates will be decreased with early and effective medical and surgical treatments.
Keywords: Accident, occupational injury, work accident, trauma, surgery Nobel Med 2006; 2(1): 21-23
Click here to view the full-text article in PDF format.