THE EVALUATION OF THE PROCALCITONIN LEVELS IN CHRONIC PROSTATITIS PATIENTS
Basri Çakıroğlu, Erkan Eyyüpoğlu, Mustafa Bahadır Can Balcı, Aydın İsmet Hazar, Bekir Sami Uyanık, Akif Nuri Doğan
ABSTRACT
Objective: To explore the relationship between procalcitonin levels and non-bacterial chronic prostatitis and its place in follow ups.
Material and Method: From January, 2014 to August, 2014, 53 patients with symptomatic chronic prostatitis were included in this study. Before and after treatment, the United States National Institutes of Health chronic prostatitis symptom index (NIH-CPSI), pain scores, the International Prostate Symptom Score (IPSS), procalcitonin, leukocyte (WBC), mean platelet volume, hemoglobin (Hb), total prostate-specific antigen (PSA), C-Reactive Protein(CRP) levels, and erythrocyte sedimentation rate (ESR) were evaluated prospectively.
Results: In 47 of the 53 patients (89%) who participated in the study, the procalcitonin levels in the serum were over the threshold value of 0.05 ng/ml. After the treatment, 29 of these 47 patients beginning with high procalcitonin levels (62%) were found to have levels lower than the threshold value of 0.05 ng/ml. In which 18 patients with procalcitonin levels below the threshold, significant decreases in the levels (0.069±0.014, 0.053±0.005, p<0.001) were noted. In 6 patients who had chronic prostatitis with an initial value lower than the threshold, the value remained lower than 0.05 ng/ml.
Conclusion: Because chronic prostatitis is a recurring chronic disease, the detection of relapses, finding antibiotic treatment options, and determination of procalcitonin levels may be of importance. Further studies will improve our understanding of the chronic prostatitis dilemma.
Keywords: Chronic prostatitis, procalcitonin, mean platelet volume. Nobel Med 2016; 12(2): 60-65
KRONİK PROSTATİT GRUBUNDAKİ HASTALARIN PROKALSİTONİN SEVİYELERİNİN DEĞERLENDİRMESİ
ÖZET
Amaç: Kronik prostatit, her yaş grubunda görülebilen ve yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkileri olan yüksek prevalanslı bir hastalık olmasına rağmen altında yatan etiyoloji ve fizyopatojenezi halen muammadır. Bu çalışmanın amacı, prokalsitoninin non-bakteriyel kronik prostatitlerle ilişkisi ve takipteki yerini irdelemektir.
Materyal ve Metot: Ocak 2014 ve Ağustos 2014 tarihleri arasında, kronik prostatit teşhisi konulan semptomatik 53 hastanın tedavi önce ve sonrası, Birleşik Devletler Ulusal Sağlık Enstitüleri kronik prostatit semptom indeksi (NHI-CPSI) ağrı skorları, uluslararası prostat semptom skoru (I-PSS), prokalsitonin, lökosit, ortalama trombosit hacmi, hemoglobin(Hb), total prostat spesifik antijen (PSA), C-reaktif protein (CRP) seviyeleri ve eritrosit sedimantasyon hızı prospektif olarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen kronik prostatitli 53 hastanın 47’sinde (%89), kan prokalsitonin düzeyleri eşik değer olan 0,05 ng/ml’nin üzerindeydi. Tedavi sonrası yüksek prokalsitonin düzeylerinin 29 hastada (29/47=%62) eşik değerin altına düştüğü ve 18 hastada eşik değerin üzerinde olmakla birlikte, tedavi öncesi değerlerden istatistiksel olarak çok anlamlı aşağıya düştüğü (0,069±0,014, 0,053±0.005, p<0,001) görüldü. Kronik prostatitli 6 hastada ise, tedavi öncesi ve sonrası değerler, 0,05ng/ml altında idi.
Sonuç: Rekürrenslerle giden kronik bir hastalık olarak kronik prostatitte relapsları saptamada ve antibiyotik tedavisi seçeneğinin belirlenmesinde prokalsitonin düzeylerinin belirlenmesinin önemli olabileceğini düşünüyoruz. Gelecekteki daha geniş çalışmalarda bu öznenin seçilmesi, konuyu aydınlatacaktır.
Anahtar Kelimeler: Kronik prostatit, prokalsitonin, ortalama trombosit hacmi. Nobel Med 2016; 12(2): 60-65
Click here to view the full-text article in PDF format.