SİNDİRİM SİSTEMİ MİKROBİYOTASI VE FEKAL TRANSPLANTASYON
Kerem Yılmaz, Mustafa Altındiş
ÖZET
Son yıllarda mikrobiyom/mikrobiyota terimleri sıklıkla kullanılmaktadır. Mikrobiyota; insanlarla birlikte yaşayan özel türlerin tamamını, mikrobiyom ise insanlarla kommensal olarak yaşayan mikroorganizmaların genlerini ifade etmektedir. Genom olarak üstünlükleri gibi, insan vücudundaki mikroorganizma sayısı da insan hücre sayısından 10 kat fazladır. İnsan mikrobiyotası başta bakteriler olmak üzere, virüsler, mantarlar ve birçok ökaryotik mikroorganizmalardan oluşmaktadır.
İnsan mikrobiyotasının büyük kısmı başta sindirim sistemi olmak üzere deri, genitoüriner sistem ve solunum sisteminde kolonize olmuştur. Sindirim sistemi, çokgenişyüzeyalanıvemikroorganizmalariçin zengin besin öğeleri içermesi nedeniyle kolonizasyon için en uygun ortamı sunmaktadır. Bu nedenle kolon, tek başına vücudumuzdaki mikroorganizmaların %70’inden fazlasını barındırmaktadır. İnsanlarda sindirim sistemi mikrobiyotası, doğumdan hemen sonra şekillenmeye başlamaktadır. Doğum şekli, beslenme ve çevresel faktörler gibi birçok faktöre bağlı olarak da şekillenmeye devam eder. Mevcut kültür yöntemleri ile sindirim sistemindeki tüm bakterilerin kültüre edilebilmesi gerçekleştirilememiştir. İntestinal mikrobiyota elemanlarının büyük çoğunluğu anaerobik ve kültürü çok güç olan bakteriler olduğu için analiz yöntemi olarak öncelikle “16S rRNA genleri” hedeflenmiştir. İntestinal mikrobiyota kompozisyonundaki değişmeler; diyabet, allerji, otizm, obesite, gastrik kanser, hipertansiyon, otoimmün hastalıklar gibi birçok durumda saptanmıştır. Bu nedenle, sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesi, hastalıkların kontrolünde güncel bir tedavi alternatifidir. Yakın bir gelecekte mikrobiyota, bir belirteç olarak tanıda veya Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı bir tedavi yöntemi olarak sıklıkla kullanılacaktır. Bu derlemede; intestinal mikrobiyotanın oluşumu, gelişimi, hastalıkların patogenezi ile ilişkisi ve fekal transplantasyonda güncel durum tartışılacaktır.
Anahtar Kelimeler: İntestinal mikrobiyota, mikrobiyom, fekal transplantasyon. Nobel Med 2017; 13(1): 9-15
GASTROINTESTINAL MICROBIOTA AND FECAL TRANSPLANTATION
ABSTRACT
The terms microbiome/microbiota have frequently been used lately. Microbiota includes all special species while microbiome includes genes of microorganisms which live commensally with human. Likewise genomic superiority, quantity ofmicroorganisms in human body is 10 times more than human cell quantity. Human microbiota consists of mainly bacteria and viruses, fungi and many eukaryotic microorganisms. Most of human microbiota is colonized particularly in gastrointestinal system but also in skin, genitourinary and respiratory system. Gastrointestinal system provides the most convenient environment with a large surface area and rich nutritional elements for colonization of microorganisms. Thus gut shelters more than 70% of all microorganisms in our body. In humans, intestinal microbiota starts to form right after birth and it continues to form according to many factors like type of birth, nutrition and environmental factors.
Not all of bacteria in intestinal microbiota could be cultured by current culturing methods. Because majority of intestinal microbiota members are anaerobic bacteria which are very difficult to culture, primarily “16S rRNA genes” are targeted as analysis method.
Differences in intestinal microbiota composition are detected in many cases like diabetes, allergy, autism, obesity, gastric cancer, hypertension and autoimmune diseases. Thus, regulation of healthy intestinal microbiota is a current treatment alternative in disease control. In immediate future, microbiota will frequently be used as a marker in diagnosis or as an approved treatment method by Food and Drug Administration (FDA). In this review formation and development of intestinal microbiota, its relationship with pathogenesis of diseases and current situation of fecal transplantation will be discussed.
Keywords: Intestinal microbiota, microbiome, fecal transplantation. Nobel Med 2017; 13(1): 9-15
Click here to view the full-text article in PDF format.