ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRECEK OLAN ÖĞRENCİLERDE SINAV KAYGISI DÜZEYİ, SOSYAL ETKİNLİKLER VE REHBERLİK HİZMETLERİNİ KULLANMA DURUMU
Pemra C. Ünalan, Serap Çifçili, Demet Dinç, Mehmet Akman, Volkan Topçuoğlu
ÖZET
Giriş: Türkiye’de lise mezunlarının üniversiteye devam edebilmesi için, yılda bir kez düzenlenen ve adayların yaklaşık 2/3’ünün elenerek yüksek öğrenim hakkını kaybettiği Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında (ÖSYS) başarılı olmaları gereklidir. Bu zorlu koşulların kaygı yaratması olasıdır. Bu çalışmada üniversite sınavına hazırlanmakta olan öğrencilerde sınav performansı kaynaklı olabilecek kaygının düzeyini ölçmek, kaygı düzeyleri ile cinsiyet, yaş, ikamet durumu, aile ile birlikte yaşamak, mezun olunan lise türü, halen öğrenci olma, sınava giriş sayısı, daha önceki yıllarda bir programa yerleştirilmiş olmak, dershaneye devamlılık, düzenli olarak bir sosyal etkinlikle uğraşmak ve rehberlik servisinden yararlanma durumu arasındaki ilişkiyi değerlendirerek öğrencileri desteklemek üzere rehberlik birimlerine geri bildirim vermek amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Bu kesitsel araştırmaya, Kadıköy’de iki özel dershanede ÖSYS’ye hazırlanmakta olan 254 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilere sosyodemografik durumları ile ilgili sorularla birlikte “Sınav Kaygı Ölçeği” (SKÖ) uygulanmış ve verilerin analizinde ki-kare ile student-t testi kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan 254 öğrencinin %76’sı erkek, yaş ortalaması 18,0±1,3’dür. Katılanların %28,8’sinin sınav kaygı düzeyi düşük, %52,4’ünün orta, %18,8’inin ise yüksek olarak bulunmuştur. Kızlar, sınava daha önce girmiş olanlar, dershaneye düzenli devam etmeyenler, bir sosyal etkinliğe zaman ayırmayanlar ve dershanenin rehberlik servisinden hiç ya da az yararlananlar arasında yüksek sınav kaygısı taşıyanlar daha fazlaydı. Dershaneye devamsızlık yapmayanlarda, haftada en az 2 saatini düzenli olarak sosyal etkinliklere ayıranlarda ve rehberlik hizmetlerinden yararlananlarda sınav kaygı düzeyi diğerlerinden düşük bulundu (sırasıyla 2=5,68, 2=4,03, 2=5,07 ve p=0,02, p=0,04, p=0,02).
Sonuç: Çalışma grubumuzda rehberlik hizmetlerinden yararlananlarda kaygı düzeyinin daha düşük saptanmış olmasına rağmen, katılanların %71,2’sinin sınav kaygı düzeyinin orta ve yüksek bulunması, bu hizmetlerin yaygınlaştırılması ve özellikle yüksek sınav kaygısı yaşayan gençleri fark ederek onlara sosyal etkinlikler ve danışmanlığın olumlu etkisinden söz etmenin yararlı olacağını düşündürmüştür.
Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, öğrenci, üniversite, öğrenci seçme sınavı, rehberlik hizmetleri. Nobel Med 2017; 13(1): 61-69
TEST ANXIETY LEVEL, SOCIAL ACTIVITIES AND UTILIZATION OF COUNSELLING SERVICES AMONG THE STUDENTS WHO WILL TAKE THE UNIVERSITY ENTRANCE EXAM
ABSTRACT
Objective: In Turkey going on with the higher education, it is required to be successful in an annual university Student Selection and Placement Exam (OSYS) for the Turkish Universities which 2/3 of the candidates is disqualified and lost his high education occasion. These difficult requisites may establish anxiety with the students. To measure this test performance focused anxiety of the students who are near to university entrance exam and to evaluate the relationship between the anxiety level and sex, age, living area, living with the family, the graduated high school type, number of the attended university entrance exams, to be succeeded in the exam previously, regular attendance to the preparing courses, involving in social activities and using counselling services are aimed in this study. Besides, to give feedback to the psychological consultancy services and to support the students by giving feedback to reduce their anxiety.
Materials and Method: This cross-sectional study includes 254 students who take preperation courses for the Student Selection and Placement Exam (OSYS) in two private courses. Questions about socio-demographic characteristics and “Test Anxiety Scale” were applied under supervision, chi-square and student-t tests were applied for analysis.
Results: Boys were 76% of the 254 participants and the mean age was 18.0±1.3. Anxiety level of 28.8% of participants was low, 52.4% was medium and 18.8% was high. Among the girls, the students who took the entance exam before, who were irregular, who didn’t join social activities and who “never” or “a few” use consultancy services courses were more anxious. We found low test anxiety with the students who join the courses regularly, who join social activities at least 2 hours a week and makes use of the consultancy services (respectively 2=5.68, 2=4.03, 2=5.07, p=0.02, p=0.04, p=0.02).
Conclusion: Though anxiety level was low with the students who use counseling services, medium and high anxiety level in 71.2% of the participants made us to think that psychological counseling services must be disseminated and especially must be aware of the students who have high test anxiety and remind them the positive effect of social activities and counselling.
Keywords: Test anxiety, student, university, student selection exam, risk factors. Nobel Med 2017; 13(1): 61-69
Click here to view the full-text article in PDF format.