GELİŞEN VE YAŞLANAN TOPLUMUMUZDA YAŞLILIK ALGISI
İbrahim Halil Türkbeyler, Zeynel Abidin Öztürk, Ali Kalem, Azar Abiyev
ÖZET
Amaç: Dünyada ve Türkiye’de ortalama yaşam süresi günden güne artmaktadır. Artan yaşlı nüfusla birlikte bu dönemdeki insanların fiziksel sorunları kadar psikolojik ve sosyal uyum sorunları ile de ilgilenme ihtiyacı artmıştır. Çalışmamızda katılımcılara hangi yaşın kendileri için yaşlılık döneminin başlangıcı olacağını düşündüklerini sorduk ve aldığımız cevap ile katılımcıların sosyal, kültürel ve ekonomik düzeyleri arasındaki ilişkiyi inceledik.
Materyal ve Metot: Araştırma, Aralık 2014-Mart 2015 tarihlerinde Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Polikliniği’ne başvuran 240 hasta ile yapılmış bir anket çalışmasıdır. Katılımcılar rastgele seçilip, sözel onay alındıktan sonra anket uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak katılımcıların sosyodemografik verileri ile birlikte, yaşlılık algısı ile ilgili soruyu içeren bir anket formu kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcılara sorulan “kaç yaşına geldiğinizde kendinizi yaşlı olarak hissedeceğinizi düşünüyorsunuz?” sorusuna aldığımız yanıt ortalama
60,84±8,82 idi. Bu soruya alınan cevap için 65 yaş altı ve üstü olmak üzere 2 farklı kategori oluşturulduğunda katılımcıların %57,1’i yaşlılık başlangıç yaşı için 65 yaş altını belirtirken, %42,9’u ise 65 yaş üstünü belirtti. Yaşlılık başlangıç yaşı için 65 yaş altı veya üstü yaşlarını tanımlamada, katılımcıların eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılık vardı (p= 0,033). Eğitimsiz ya da ilk-ortaokul mezunu olanlarda >65 yaş üstü tercih edenlerin oranı %70 iken, lise ve üniversite mezunlarında bu oran %33 idi.
Sonuç: Günümüzde, erken yaşlılık algısı dolayısıyla azalmış uzun yaşam beklentisi gelişen ve yaşlanan toplumların bir sorunu olduğu görülmektedir. Toplumlar günden güne sosyal, ekonomik ve kültürel yönden gelişirken maalesef bu gelişmelere paralel olarak uzun yaşam beklentisi artmamaktadır. Bu durumunnedenleri arasındateknolojiçağınıngetirdiği yoğunluk, iş temposu, stres, kapalı ortamlarda çalışma, sosyal çevre ve hayattan soyutlanmanın olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, yaşlılık algısı. Nobel Med 2018; 14(2): 17-21
AGING SENSE IN OUR DEVELOPING AND AGING SOCIETY
ABSTRACT
Objective: Average life expectancy increases day by day in the world and Turkey. Along with the increasing elderly population, people in this period need to deal with psychological and social adjustment problems as well as physical problems. In our study, we asked participants what age they thought would be the beginning of senility, and we looked at the relationship between the answer and the social, cultural and economic levels of the participants.
Material and Method: This is a survey study and conducted with 240 patients who were referred to Gaziantep University Medical Faculty Internal Medicine Polyclinic between December 2014 and March 2015. Participants were randomly selected and a questionnaire was applied after verbal approval was obtained. As a means of collecting data, a questionnaire containing question about aging sense together with the sociodemographic data of the participants was used.
Results: The average answer was 60.84±8.82 to the question “In which age would you consider yourself as
an older? from the participants. The 57.1% participants indicated the age under 65 to be old aged whereas 42.9% participants specified 65 to be over aged according to two different categories of the age limit for geriatric the age under and over 65. According to the education level of the participants, there was a significant difference in identifying the old aged of under and over 65 years old (p=0.033). The percentage of untrained or first-school graduates is 70% who indicates 65 years old as an old aged, however it is 33% according to the graduates of lyceum and universities.
Conclusion: Today, it is seen that there is a problem of developing and aging societies that have a low expectation of long life due to early aging sense when looking at this data. While societies are developing from day to day in social, economic and cultural direction, unfortunately, life quality and long life expectancy do not increase in parallel with these developments. We think that the reason for this is the intense work tempo, the stress, the work in constantly closed environments, the social environment and the life abstraction that the technology age brings.
Keywords: Senility, aging sense. Nobel Med 2018; 14(2): 17-21
Click here to view the full-text article in PDF format.